Contact Contact

MuziekopleidersAkkoord ondertekend in TivoliVredenburg

9 oktober 2020

Op woensdag 7 oktober werd in TivoliVredenburg het MuziekopleidersAkkoord van Meer Muziek in de Klas ondertekend. In dit akkoord sluiten pabo’s en conservatoria een samenwerking voor de lange termijn, om samen te werken aan muziekonderwijs voor basisscholen. Dit is een enorme stap op weg naar muziekonderwijs voor kinderen op álle basisscholen in Nederland en Caribisch gebied.

Rondom het tekenmoment was een feestelijke dag vol muzikaal, digitaal programma georganiseerd. Zo kon men bijvoorbeeld lezingen over muziekonderwijs volgen, was er een vragenuur voor studenten en een workshop vakintegratie. Het volledige programma was online bij te wonen en werd gedeeltelijk gestreamd vanuit de Grote Zaal in TivoliVredenburg.

De dag werd afgesloten met het rondetafelgesprek op het podium de Grote Zaal. tijdens het gesprek is bepaald welke onderwerpen de komende vier jaar prioriteit hebben, welke acties daaraan worden verbonden en welke partijen hier voor nodig zijn. Bij het rondetafelgesprek onder leiding van Cor Ottens schoven verschillende gasten aan, waaronder singer-songwriter Ilse de Lange, opleidingsmanagers en als eregast niemand minder dan Koningin Máxima. De koningin werd bij binnenkomst prachtig toegezongen door leerlingen van Daltonschol Rijnsweerd. Daarnaast werd er via Zoom contact gelegd met minister van Gehandicaptenzaken Rik Brink en rector magnificus Francis de Lanoy van de University of Curaçao. Ook was het gesprek online te volgen voor maar liefst zeshonderd belangstellenden. Na afloop werd de ondertekening gevierd met een mooie video die geprojecteerd werd op de bekende bollengevel van ons gebouw.

Door de coronamaatregelen was de organisatie van dit rondetafelgesprek uitdagender dan normaal. Tussen de sprekers door werden de microfoons gewisseld en gereinigd en ook de tafel en stoelen werden na iedere wissel van gast ontsmet. Het is fijn om te merken dat een productie als deze, ondanks alle beperkingen en maatregelen, toch succesvol kan plaatsvinden,

Wij bij TivoliVredenburg zijn natuurlijk groot voorstander van goed en passend muziekonderwijs voor iedereen. Daarom ondertekenden ook wij, samen met vele collega organisaties, het MuziekopleidersAkkoord. We hebben deze dag en avond samen met Meer Muziek in de Klas met veel plezier tot stand gebracht en scharen ons volledig achter de boodschap: “Meer muziek in de klas!”