Contact Contact

Afscheid burgemeester Van Zanen in TivoliVredenburg

1 juli 2020

Op 30 juni 2020 nam Jan van Zanen afscheid als burgemeester van Utrecht. Het (vanwege coronamaatregelen) intieme afscheid vond plaats tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering die geheel in het teken stond van het afscheid van de burgemeester, werd Jan van Zanen toegesproken door o.a. de commissaris van de Koning Hans Oosters en locoburgemeester Lot van Hooijdonk. Ook Van Zanen zelf sprak zijn collega’s en bekenden in de Grote Zaal toe: “Ik houd van Utrecht. Van de diepste werfkelder tot de windvaan van de Domtoren en alles wat daartussen zit. Dat is te veel om op te noemen, maar alle Utrechtse wijken, straten, voordeuren, parken, plantsoenen, musea, podia en horeca zijn me lief.”

En dat is wederzijds. Utrechters nemen met tegenzin afscheid van hun geliefde burgemeester, die maar liefst 6,5 jaar de ambtsketting heeft mogen dragen. Oosters: “Wie had dat verwacht? […] Alle Utrechters inclusief Nijntje hebben je vertrek als een schok ervaren. Een mooier compliment kun je niet krijgen. […] We hebben het jochie van zijn prille studententijd tot zijn gelauwerde burgemeesterschap meegemaakt. […] Ik begrijp je drijfveer, 58 jaar en aan ambitie geen gebrek.”

Op 1 juli werd Jan van Zanen beëdigd als burgemeester van Den Haag.

Bij TivoliVredenburg zijn we trots dat we het afscheid van onze (oud)burgemeester hebben mogen verzorgen. De Grote Zaal vormde een intiem, sfeervol decor waarin zonder problemen de huidige coronamaatregelen nageleefd konden worden.

We wensen Jan van Zanen veel succes in Den Haag en hopen dat hij af en toe nog een bezoek brengt aan zijn vertrouwde TivoliVredenburg.